HTML

EMK - Együttműködés a változással

"El tudsz képzelni egy olyan világot, amelyben mindenki számít, és az embereknek megvan az a képességük, hogy békét teremtsenek? Az Együttműködö Kommunikáció gyakorlata, amely ezt a jövőképet szolgálja, támogatja a belső erőt és tisztánlátást, hogy képesek legyünk felelősséget vállalni érzéseinkért, erőforrásainkért és döntéseinkért. Saját erőforrásainkból képesek vagyunk együttérzéssel fordulni önmagunk és mások felé. A kölcsönös megértés és közös szükségleteinkről való gondoskodás szándéka minőségi találkozásokat tesz lehetővé, és a másságot áthidalva megoldhatjuk konfliktusainkat. Mindennapi életünkbe épülve, az EMK gyakorlata könnyedséget, örömöt hoz kapcsolatainkba." Forrás: www.emk.hu

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Program 08.30-12.00

2011.04.30. 21:20 emk

 
 
8.30
Regisztráció
 
9.00
Megnyitó, EMK színház: Mi a különbség konfliktusaink "hagyományos" és EMK-s megoldásában? 
Izgalmas jelentek Kecskés Karinával és Dévai Balázzsal
 

A program szakmai ajánlói Bagdy Emőke és Vekerdy Tamás pszichológusok!

Előadások 10.00-12.00

 
Az előadások párhuzamosan zajlanak, 10.00 órakor kezdődnek és kb. 11.30-12.00 között érnek véget!
 
Játszva tanuljuk a kommunikációt…?!
Jónai Éva Hava, nemzetközi EMK tréner
 
Mikor mondjunk IGEN-t és mikor NEM-et?
Rambala Éva, nemzetközi EMK tréner
 
Konfliktuskezelési stratégiáink
Fehér Andrea, pszichológus
 
Ki tehet arról, ha a mama szomorú vagy dühös?
Szentpéteri Julianna, EMK tréner
 
Sírós? Többemberes? Követelőzik? Fejtsük meg!
Ónódi Ágnes, EMK társtréner, babahordozási tanácsadó
 
EMK az üzleti életben
Horváth Gábor, Krauthammer üzleti tanácsadó
 
Életproblémák megoldása önerőből, fókuszolás
Novák Julianna, dúla
 
 

Előadások leírása

 
Játszva tanuljuk a kommunikációt...?!
Jónai Éva Hava, nemzetközi EMK tréner www.emk.hu

A család élő rendszer. Ha egy változik, vele változik az egész.

A kommunikációnak alapvető szerepe van a család életében. Vannak olyan helyzetek, amikor a legtöbb, amit tehetek, hogy kommunikálok... megszólítok... kimondom azt is, ami nehezen kimondható... javítom azokat a szavaimat, amivel utólag nem értek egyet... Keresem a kapcsolódási lehetőséget magammal és a másikkal. Ha nehéz is, elengedem az igyekezetet, hogy megváltoztassalak téged, de teret adok annak, hogy a dolgok megmutassák magukat, és támogatlak abban, hogy magad jöjj rá, mi a legjobb, amit tehetsz. Mindössze a figyelmemmel, támogató jelenlétemmel hatok. 

Az 2011 januárjában megjelent EMK-ÉLETKEREKÍTŐ (c) kártyákkal játszunk ezen az együtléten. A kártyák és szerepjáték segítségével érzékeljük a nehézségekben az erőforrásaink adta lehetőségeket, és javunkra fordítjuk azokat. Felfedezzük a kommunikáció két, egymásnak látszólag ellentmondó oldala - a szókimondás és a másik meghallgatása - közötti örömteli, tápláló kapcsolatot.

 

  
Mikor mondjunk IGEN-t és mikor NEM-et?
Rambala Éva, nemzetközi EMK tréner www.rambala.hu
 
Eleged van abból, hogy igyekszel mindenkinek a kedvében járni, és ez gyakran mégsem hozza meg a kívánt eredményt? 
Alapjaiban elégedett vagy azzal, ahogyan megéled az egyes kapcsolataidat, időnként mégis nehezen boldogulsz? 
Életünk minden pillanatában több dologra mondunk NEM-et és csak egyre, amit éppen teszünk, IGEN-t. Mégis bizonyos NEM-eket valahogy nehéz egyértelműen kimondani.
 
Főbb témakörök
Mikor mondjunk IGEN-t és mikor mondjunk NEM-et? 
Hogyan mondjuk ki a NEM-et, a kapcsolatot építő módon? 
Mit tegyünk a válasszal?
 
Várható eredmény
Képes leszel sokkal tudatosabban reagálni a körülötted történő eseményekre. A számodra fontos emberek jobban fogják élvezni a társaságod, mert bíznak abban, hogy az IGEN-ed tényleg IGEN, amikor pedig NEM-et mondasz, akkor képes leszel ezt a kapcsolatot építő módon megtenni, úgy hogy a másik fél közben érezze a szereteted vagy tiszteleted. Amikor megtapasztalhatjuk a lelki szabadságot, képesek leszünk valóban partnerként viszonyulni a számunkra fontos emberekhez és megtanulunk békésen és szeretettel kiállni önmagunkért.
 
 
Konfliktuskezelés stratégiáink
Fehér Andrea, pszichológus http://minivilag.hu/
 
Az asszertív (magyarul önérvényesítő) kommunikáció lényege, hogy a társas érintkezés során a felek igyekeznek a partnerük és saját maguk igényeit szem előtt tartva együttműködni. Az asszertivitás gyakorlata szempontjából a konfliktuskezelés ötféle módját különböztetjük meg, amelyeket általában mindannyian ösztönösen használunk, de nem mindegy, milyen arányban. Személyiségünktől, kapcsolatainktól és élethelyzeteinktől függ, hogy milyen konfliktuskezelési mintával érezzük magunkat hatékonynak. Saját működésmódunk tudatosítása segíthet a rendszeresen visszatérő nehéz helyzetek kezelésében, stratégiánk megváltoztatásában.
A műhely során a résztvevők dióhéjban, játékos-emlékezetes módon megismerkedhetnek a konfliktuskezelés asszertív modelljével, és az EMK-hoz fűződő viszonyával. Ezután egy kérdőív segítségével saját konfliktuskezelési stílusukról kaphatnak képet az érdeklődők. Az eredményeket a résztvevők kívánsága szerint közösen értelmezzük.
 
Résztvevők maximális létszáma: 22 fő.
 
 
Ki tehet arról, ha a mama szomorú vagy dühös?
Szentpéteri Julianna, EMK tréner 
 
Ezen műhelymunka során szenvedélyes, de nem mindig élvezetes vitáinkról, konfliktusainkról beszélgetünk. Megnézzük, az Erőszakmentes Kommunikáció felfogása szerint mik a leggyakoribb okok, melyek szócsatára késztetnek bennünket és talán megtalálunk egy-két eszközt, mellyel ezek elkerülhetők. Feltehetően arra is rájövünk, hogy ha már benne vagyunk egy jó kis veszekedésben, mit tehetünk, hogy kikeveredjünk belőle.
Pl. kiderítjük azt is, hogy valóban ki tehet arról, ha a mama dühös, vagy szomorú és ki, mit tehet azért, hogy ő újra elégedett legyen.
Megkeressük, hogy mi miatt nem teljesülnek nehezen kimondott kéréseink, és szóba kerül még a személyes felelősségvállalás kérdése, megint csak az EMK tükrén keresztül. 
Szeretettel várok mindenkit, aki ebben a sokszínű programban engem választ!
 
 
Sírós? Többemberes? Követelőzik? Fejtsük meg!
Ónódi Ágnes, EMK társtréner, babahordozási tanácsadó
 
A babás és kisgyerekes mindennapokról fogunk beszélgetni. Azokról a helyzetekről, amelyek nekünk, szülőknek küzdősek, embert próbálóak. Átüvöltött éjszakák, napok, hónapok: hasfájós a babád? Soha egy perc lazítás: a tiéd is többemberes? „Akarom!” – követelőzős? Hozd el azt a helyzetet, amiben Ti őrlődtök nap mint nap!
A nehézségeket kiradírozni nem tudjuk, de fel tudjuk tölteni megértéssel és őszinteséggel, amitől egy csapásra minden megváltozik. Próbáljuk ki, mi jön ki a helyzetből, ha félretesszük a rutint: „Mit csináljak? Hogyan oldjam meg?”! Helyette fülelünk, méghozzá nyitott szívvel: a gyermek felé és magunk felé is.
Gyere, „fülelj” velünk Te is! Érdemes, mert a gyümölcse édes: olyan együtt-lét, amire, azt hiszem, mindig is vágytatok: a gyermek is és Te is.
 

 

Erőszakmentes kommunikáció az üzleti életben
Horváth Gábor, Krauthammer üzleti tanácsadó  www.krauthammer.hu
 
Az üzleti élet szereplői a piacnyerésért és a profitért való kérlelhetetlen küzdelmük ellenére is egy ideje kezdik felismerni, hogy céljaik eléréséhez más utak is vezethetnek, mint a másik fél felé kerekedés. A Krauthammer, amely képzései felépítésében - számos elméleti forrásból építkező - integratív megközelítést alkalmaz, kb. 15 évvel ezelőtt kezdte beépíteni az Erőszakmentes Kommunikáció elemeit, főleg vezetői és értékesítői képzéseibe. Marshall Rosenberg egyébként elő is adott személyesen a - minden évben kétszer megrendezett - Krauthammer Egyetemen 1998-ban. A workshop folyamán gyakorlatias megközelítést fogjuk megismerni, hogy miként lehet mind a vezetés, mind az értékesítés területén felhasználni az EMK gondolkodásmódját és/vagy elemeit az úgynevezett győztes-győztes kommunikáció érdekében. Érinteni fogjuk a vezetői és értékesítői munka számos területét, pl. visszajelzések adása és kérése, kritika kezelése, teljesítmény értékelése, döntések bejelentése, konfliktushelyzetek kezelése, nemet mondás, helyreigazító (számonkérő) megbeszélés, panaszkezelés, hogy meglássuk, miként lehet erőszakmentesen és hatékonyan kommunikálni ezen helyzetekben. 
 
 
Életproblémák megoldása önerőből, fókuszálás
Novák Julianna, dúla www.fokuszolas.hu
 
 
Ha azt reméljük, hogy létrehozhatunk egy erőszakmentes világot, ahol tisztelet és kedvesség van félelem és gyűlölködés helyett, akkor azzal jó kezdenünk, hogy megtanuljuk, hogyan bánjunk egymással az élet kezdetén, ahonnan a viselkedés első mintái erednek. Ezekből gyökerezik majd a félelem és elidegenedés vagy a szeretet és a bizalom.”Susanne Arms
1997-ben ismerkedtem meg a fókuszolással, s 2001-ben lettem fókusztréner. Személyközpontú tanítóként, mentálhigiénés tanácsadóként, Gordon-instruktorként, s később dúlaként mindig is fontos érték volt számomra az egészséges kapcsolati modell: a partneri együttműködésen alapuló kommunikáció és konfliktuskezelés, egymás méltóságának és kompetenciájának tiszteletben tartása, az érzelmi intelligencia fejlesztése, vagyis a kölcsönösen örömteli emberi kapcsolatok kialakítása és fenntartása.
A várandósság alatt végzett fókuszolás, mint technika segítheti a szülés természetes lefolyását, és nagy könnyebbséget jelenthet az anya és a baba számára. A fókuszolás egyfajta visszatérést jelenthet a természetes állapothoz, és segíthet a maga teljességében megélni az életadás fájdalmát és örömét, a születéssel járó megküzdést, mely igen fontos a gyermek későbbi lélektani fejlődése szempontjából.
Nagyon jó érzés, hogy a fókuszolással minél többeknek megmutathatom, mekkora önerő lakozik benne, s ha megtanul hinni ebben az erőben, akkor könnyebben veszi majd az akadályokat, boldogabb, kiegyensúlyozottabb, békésebb, természetesebb életet élhet...már a születésétől kezdve.

Szólj hozzá!

Címkék: üzlet tréning konfliktus

A bejegyzés trackback címe:

https://emknap.blog.hu/api/trackback/id/tr422859023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása